Τα site της Pliometrica

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Χειροπρακτική


Χειροπρακτική


Η χειροπρακτική είναι ένας επιστημονικός κλάδος υγείας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση επώδυνων συνδρόμων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των αρθρώσεων των ανω και κάτω άκρων, δίχως την χρήση φαρμάκων. Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών επιτυγχάνεται με ανώδυνους διορθωτικούς χειρισμούς (ανατάξεις), που αποκαθιστούν την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων, αυξάνουν το εύρος κίνησής τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι χειροπρακτικοί χειρισμοί δεν καλύπτουν απλά τα συμπτώματα, όπως συχνά συμβαίνει με τα φάρμακα, αλλά στοχεύουν να επιλύσουν τα αίτια του προβλήματος απο όπου πηγάζει ο πόνος, η δυσκαμψία, τα μουδιάσματα.   
Ταυτόχρονα με τις ανατάξεις επιστρατεύονται και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και διάτασης των μυών. Παράλληλα δίνονται συμβουλές για τις κινήσεις και τις στάσεις του σώματος που πρέπει να αποφεύγει ή να επιδιώκει ο ασθενής, αλλά και συμβουλές για την καλύτερη διαχείρηση των πόνων της πάθησης στο σπίτι, στις μεταφορές, στον εργασιακό χώρο, στον ύπνο. Ακόμα και μετά την ίαση και την επιστροφή του ασθενή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, δίνονται ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να προλάβει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων στο μέλλον. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ολιστική.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;


        Εξαρτάται. Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί μέσα σε 1-2 συνεδρίες. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που χρήζουν αγωγής 10-15συνεδρίων. Σε γενικές γραμμές, 5-6 συνεδρίες είναι αρκετές για τις περισσότερες των
περιπτώσεων. Απο την πρώτη επίσκεψη όπου θα γίνει συνεκτίμηση της κατάστασης, του ιστορικού και των εξετάσεών σας, θα μπορούμε να σας πούμε περίπου πόσες συνεδρίες θα χρειαστείτε.

Μπορεί η χειροπρακτική να μου κάνει κακό;

Η χειροπρακτική κατατάσσεται στις ασφαλέστερες μεθόδους αντιμετώπισης μυοσκελετικών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στη μη χρήση φαρμάκων, αλλά και στην αποφυγή παρεμβατικών μεθόδων υψηλού ρίσκου (π.χ. χειρουργείο). Οι χειροπρακτικές ανατάξεις εμπεριέχουν ελάχιστο ρίσκο εφ'όσον γίνουν απο έναν Δρ.Χειροπρακτικής. Βέβαια υπάρχουν κάποιες παθήσεις για τις οποίες η χειροπρακτική αγωγή αντενδείκνυται. Μεταξύ αυτών είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και οι φλεγμωνώδεις αρθροπάθειες όταν είναι σε έξαρση (π.χ.ρευματοειδής, ουρική αρθρίτιδα). Επίσης αποφέυγουμε τους χειροπρακτικούς χειρισμούς σε ασταθείς αρθρώσεις που έχουν υποστεί κάταγμα ή εξάρθρωση ή όπου υπάρχει νεόπλασμα (όγκος). Με την ενδελεχή διερεύνηση του ιστορικού σας, την βοήθεια των απεικονιστικών εξετάσεων, και τον επιτόπου έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος επιδιώκουμε να κάνουμε ακόμα πιο ασφαλή την χειροπρακτική αγωγή.

Τι είναι αυτό το "κρακ" που ακούγεται κατά τη διάρκεια των ανατάξεων της χειροπρακτικής;

Ούτε τα οστά τρίβονται, ούτε οι αρθρώσεις. Πρόκειται για φυσαλίδες αέριου αζώτου. Κάθε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος εμπεριέχει ενα λιπαντικό υγρό που διευκολύνει την κίνηση και μειώνει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Μέσα σε αυτό το υγρό, μεταξύ άλλων, υπάρχει και άζωτο. Υπο φυσιολογικές συνθήκες πίεσης εντός της άρθρωσης, το άζωτο είναι διαλυμένο στο υγρό, (όπως το διοξείδιο του ανθρακα είναι διαλυμένο μέσα σε ενα κουτάκι αεριούχου ποτού). Κατά την ανάταξη αποσυμπιέζεται η άρθρωση, και το άζωτο διαχωρίζεται απο το υγρό διάλυμα με την μορφή φυσαλίδων, που παράγουν το χαρακτηριστικό "κράκ" (και πάλι,όπως όταν ανοίγουμε ενα κουτάκι αεριούχου ποτού και αυτό αφρίζει). Καθώς σταδιακά επανέρχεται η φυσιολογική πίεση στην άρθρωση, οι μικροσκοπικές φυσαλίδες διαλύονται ξανά στο ενδαρθρικό υγρό. Ο αρθρικός αυτός ήχος δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο. Συχνά μάλιστα αποτελεί ένδειξη για τον χειροπράκτη οτι κινητοποίησε επαρκώς την άρθρωση.

Μια ολοκληρωμένη συνεδρία χειροπρακτικής συνδυάζεται απαραίτητα και με άλλες τεχνικές:

  • Τεχνική Κάμψης - έλξης οσφυϊκής μοίρας (flexion-distraction technique)
            Μέθοδος αποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης. Επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικού κρεβατιού που διαθέτει μηχανισμό που κάμπτει και έλκει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς. Ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος μετρίασης ισχιαλγιών που οφείλονται σε χρόνιες δισκοπάθειες/δισκοκήλες ή εκφύλιση των σπονδύλων.


  • Μαλάξεις/διατάσεις
            Κλασικές μυοχαλαρωτικές χειρομαλάξεις, αλλά και ειδικές μαλάξεις Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης (Myofascial Release Technique, Active Release Technique), σε συνδυασμό με διατάσεις ιδιοδέκτριας νευρομυικής διευκόλυνσης (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation P.N.F) και τύπου AI (Active Isolated).


  • Τεχνική Μαλακών μορίων
            Τεχνική έντονης μάλαξης/τριβής των μυικών μεμβρανών αλλά και των τενόντων. Αποτελεσματική κατά των τενοντοπαθειών (τενοντίτιδα υπερακανθίου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πελματιαία απονευροσίτιδα κ.τ.λ.). Μέθοδος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε αθλητές.
   
  • Εφαρμογή Kinesiotape
            Πρόκειται για μια βαμβακερή, ελαστική, αυτοκόλλητη ταινία περίδεσης που ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο και βοηθάει την μικροκυκλοφορία κάτω απο το δέρμα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης. Η ταινία kinesiotape είναι υψηλής ποιότητας και μπορεί να παραμείνει κολλημένη για αρκετές ημέρες. Μέθοδος επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ αθλητών.



  • Πελματογράφος - Ορθωτικά πέλματα
            Ο πελματογράφος καταγράφει, μέσα απο μια σύντομη διαδικασία, την κατανομή του βάρους στα πέλματα του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατός ο εντοπισμός ενός προβλήματος στα πέλματα, στα γόνατα, η και στα ισχία, που όμως πιθανότατα επηρρεάζει ολη την σπονδυλική στήλη. Δεν είναι σπάνιο μια περίπτωση οσφυαλγίας να οφείλεται σε παθήσεις των κάτω άκρων (ανισοσκελία, πλατυποδία κτλ.). Βάσει του πελματογραφήματος κατασκευάζονται ορθωτικά πέλματα στην κυριολεξία "κομμένα και ραμμένα" στις ανάγκες του ασθενούς, που διορθώνουν λανθασμένους υπτιασμούς, πρηνισμούς, ανισοσκελία κτλ. και επιτρέπουν τη σωστή κατανομή του βάρους στα κάτω άκρα, στη λεκάνη, αλλά και στη σπονδυλική στήλη.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου