Τα site της Pliometrica

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

PNF



Γνωριμία με το PNF


Η PNF ως Μέθοδος της “Ιδιοδεκτικής Νευρομυϊκής Διευκόλυνσης”, αποτελεί μια δυναμική προσέγγιση αξιολόγησης και θεραπείας νευρολογικών και μυοσκελετικών δυσλειτουργιών, με ιδιαίτερη έμφαση στον Κορμό. Όταν εφαρμόζεται σωστά διευκολύνει την κίνηση και προάγει το λειτουργικό επίπεδο του ατόμου.
Πως Λειτουργεί.
Η Μέθοδος PNF χρησιμοποιεί τα πιο ισχυρά μέρη του σώματος για να ενδυναμώσει τις πιο αδύναμες περιοχές, μέσω της συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της βέλτιστης λειτουργικότητάς τους. Με νευροφυσιολογικούς κανόνες που σχετίζονται με το αισθητηριακό και κινητικό σύστημα, εστιάζει στο λειτουργικό αποτέλεσμα και παρέχει στον θεραπευτή ένα εξαιρετικά αποδοτικό εργαλείο αξιολόγησης και θεραπείας νευρομυϊκών και δομικών δυσλειτουργιών.
Με ποιον τρόπο εφαρμόζεται.
Κατά την εφαρμογή της μεθόδου PNF, συχνά ακολουθούνται τα στάδια εξέλιξης της ανθρώπινης κίνησης, ξεκινώντας από την ύπτια θέση και περνώντας σταδιακά στην πρηνή, την τετραποδική, τη γονυπετή και την όρθια στάση...
Ταυτόχρονα ο θεραπευτής -χρησιμοποιώντας τις μη προσβεβλημένες (περισσότερο λειτουργικές) περιοχές του σώματος- πραγματοποιεί με τα χέρια του συγκεκριμένες λαβές στο θεραπευόμενο: α) Με διαγώνιες ελικοειδείς κινήσεις
β) Με χρήση της βέλτιστης αντίστασης, του αντανακλαστικού της τάσης, της έλξης ή της προσέγγισης, καθώς και της αντανάκλασης και του συγχρονισμού. (Αυτό μπορεί να το καταλάβει μόνο φυσιοθεραπευτής.)

Τι Αποφέρει η PNF

Αύξηση της λειτουργικότητας 
Προαγωγή της κινητικής εκμάθησης 
Αύξηση της δύναμης 
Μείωση του πόνου

Που στοχεύει

Η μέθοδος PNF έχει ως στόχους της:
Την «άντληση» της μέγιστης απόκρισης, που είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος αύξησης της αισθητηριακής και κινητικής αντίληψης (συναίσθησης), η οποία στη συνέχεια θα αυξήσει τη δύναμη, τη μυϊκή συνεργασία και την ισορροπία.

Τη συνεχή δραστηριότητα για τη διατήρηση και την αύξηση της ισχύος, της αντοχής και της κινητικής συνεργασίας του νευρομυϊκού μηχανισμού,
με αποτέλεσμα την ανάκτηση της βέλτιστης λειτουργικότητας.


Τα πλεονεκτήματα του PNF

Η μέθοδος PNF έχει καθιερωθεί στον κόσμο της Φυσικοθεραπείας και γενικά της Φυσικής Θεραπευτικής ως μία από τις πιο χρήσιμες μεθόδους, γιατί:
Χρησιμοποιεί τα πιο ισχυρά μερη του σώματος για να ενδυναμώσει τις πιο αδύναμες περιοχές μέσω της συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη βέλτιστης λειτουργικότητας.
Η αποτελεσματικότητά της είναι αποδεδειγμένη και η εξέλιξή της διαρκής.
Δίνει στο θεραπευτή ένα εργαλείο άμεσης και αποδοτικής αξιολόγησης των συντελεστών της κίνησης.
Ανεξάρτητα από την παθολογία, η αξιολόγηση και η θεραπεία βασίζονται στον υπολογισμό της ειδικής κινητικής στρατολόγησης (συστράτευσης; ενεργοποίησης; Ρωτήστε τον. (muscle recruit- ment) και του κινητικού ελέγχου (motor control).
«Χτίζει» πάνω στην αντίληψη ότι η κινητική δραστηριοποίηση μπορεί να ενισχυθεί με την κατάλληλη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών και του ιδιοδεκτικού ερεθισμού.
Παρέχει τη δυνατότητα έμμεσης θεραπείας, μέσω της αντανάκλασης
Είναι μία ευρύτατα εφαρμόσιμη θεραπευτική προσέγγιση, που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές τεχνικές
Είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος θεραπείας, που δίνει στο θεραπευτή, πρακτικά, άπειρους συνδυασμούς εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου